04:22:47 2021/09/03
مدل تعالی آموزش و توسعه مولود احساس نیاز حوزه آموزش و توانمندسازی کارکنان به طراحی و توسعه الگوی مفهومی و زبان مشترک، با هدف ارتقا جایگاه و عملکرد مدیریت های آموزش در سازمان های ایرانی است. برای دستیابی به این مهم، مدل تعالی با همکاری اساتید به نام دانشگاهی، مطلعین کلیدی و خبرگان صنعت کشور طراحی و تدوین شده است. این مدل بر مبنای پنج اصل بنیادی توسعه یافته و در سه بخش توانمندسازها، فرایندها و نتایج طراحی شده است. مدل 9 معیار و 27 زیرمعیار دارد و با استفاده از منطق امتیازدهی رادار و بر روی بازه امتیازی 1000 ارزیابی خواهد شد.انجمن علمی آموزش و توسعه منابع انسانی ایران از سال ۱۳۹۲ تا کنون هشت سال فرآیند ارزیابی و اعتباربخشی واحدهای آموزش سازمان ها و دستگاه های کشور را در سال های 1392 تا 1399اجرا و تقدیر از سازمان های برتر را در کنفرانس آموزش و توسعه سرمایه های انسانی و با حضور جمع کثیری از مدیران و فعالین عرصه آموزش سازمانی برگزار نموده است.
اهداف مدل تعالی آموزش و توسعه منابع انسانی
مدل تعالی آموزش و توسعه منابع انسانی از سه بخش تشکیل شده است
مدل تعالی آموزش و توسعه مبتنی بر پنج اصل بنیادین است که چارچوب کلی مدل را پی ریزی می کند. این اصول مبانی برنامه ریزی و استقرار نظام ها و فرایندهای مندرج در مدل تعالی آموزش و توسعه را فراهم می سازند و ارتباط تنگاتنگی با معیارهای مدل دارند. این ارزش ها عبارت اند از:
سازمانهای متعالی در امر آموزش وتوسعه، سرمایه انسانی خود را به عنوان مهمترین عامل توسعه و کسب وحفظ مزیت رقابتی خود تلقی میکنند. ایشان منابع انساني توسعه يافته و توانمند را عامل کلیدی تحقق اهداف خود بر میشمارند و فرآيندهاي آموزش و توسعه را از جمله رويكردهاي اصلي در توسعه مهارت، دانش، نگرش و شايستگيهاي كاركنان و مديران در محيط كسب و كار میپندارند.
در عمل سازمانهای متعالی در امر آموزش و توسعه:
سازمانهای متعالی، مشارکت و تلاش کارکنان و مدیران را در فعالیتها و فرایندهای آموزش و توسعه ارج مینهند. ایشان در راستای استقرار و توسعه فرهنگ یادگیری در سازمان، بستر لازم برای مشارکت و درگيري كاركنان، ذينفعان، دست اندركاران، مديران ارشد و مياني در فرآيندهاي مختلف آموزش از جمله سياست گذاري، نيازسنجي و ارزشيابي را فراهم کرده ، مسئوليتپذيري و حمايت مديران و كاركنان از اقدامات آموزشي را ارتقا و در نتيجه تحقق اهداف آموزشي و اثربخشي آن را میسر میسازند.
در عمل سازمانهای متعالی در امر آموزش و توسعه:
سازمانهای متعالی در امر آموزش، رویکردها، روشها و برنامههاي آموزشي و توسعهای در محيط كسب و كار را با توجه به تغييرات و تحولات در عرصههاي مختلف سازماني، محيطي، فنآوري، زیست محیطی و …، به صورت پويا و مستمر بهروز آوري میکنند و آموزشهاي بههنگام، كاربردي و اثربخشی را برای کلیه سطوح و برای تمام کارکنان و مدیران در طول عمر سازمانی ایشان ارایه میکند.
در عمل سازمانهای متعالی در امر آموزش و توسعه:
سازمانهای متعالی در امر آموزش، نظام آموزشی خود را به گونه اي طراحي میکنند و استقرار میدهند که ارتباطات دروني و بيروني میان فرآيندهاي آموزشي شامل تدوین استراتژی، نيازسنجي، طراحي و برنامهريزي، اجرا و ارزشيابي از سویی و تعاملات آموزش با سایر نظامها و فرایندهای منابع انساني همچون حقوق و دستمزد، ارتقاء، انتصاب، ارزیابی عملکرد، کارراهه شغلی و …، با هدف اثربخشی بیشتر آموزش در سازمان ،مشخص و برقرار میشود.
در عمل سازمانهای متعالی در امر آموزش و توسعه:
سازمانهای متعالی در امر آموزش، فعالیتها و فرایندهای آموزشی خود را مطابق با انتظارات و نیازهای مشتریان و ذینفعان همسو می کنند و میکوشند تا با درک و پیشبینی نیازها و انتظارات ایشان از حوزه آموزش، برایشان نوآوری و ارزش خلق کنند. در این مسیر ماموریت آموزشی خود را در راستای چشمانداز سازمان از طریق برنامهریزی و دستیابی به مجموعه متوازنی از نتایج که نیازهای کوتاهمدت و بلندمدت ذینفعانشان را برآوره میکنند محقق و در صورت لزوم از آن فراتر میروند.
در عمل سازمانهای متعالی در امر آموزش و توسعه:
معیارهای مدل تعالی آموزش و توسعه با هر یک از پنج اصل بنیادین همسو و متناظر شده است. در ماتریس زیر با دقت تشریح شده است که اجزا و معیارهای مدل تعالی آموزش و توسعه چگونه با پنج اصل بنیادین مدل همراستا شده اند.
2-چارچوب مدل تعالی آموزش و توسعه منابع انسانی
مدل تعالی آموززش و توسعه از سه بخش؛ توانمندسازها، فرایندها و نتایج تشکیل شده است. توانمندسازها به عنوان عوامل محرک فرایندهای آموزش و توسعه عمل میکنند و زمینه دستیابی به نتایج و دستاوردهای آموزشی را محقق میسازند. هر یک از سه بخش در مجموع نه معیار مدل تعالی را در بر میگیرند.
توانمندسازها:
معیار 1- رهبری آموزش و توسعه
معیار2- استراتژی آموزش
معیار3- فرهنگ یادگیری و توسعه
فرایندها:
معیار 4- نیازسنجی آموزشی
معیار 5- طراحی و برنامهریزی آموزشی
معیار 6- مدیریت اجرایی معیار7- ارزشیابی آموزشی
نتایج:
معیار 8- نتایج عملکردی آموزش معیار 9- نتایج کلیدی آموزش
این مدل به صورت چرخه طراحی شده است، به این معنا که فرایندهای حمایت شده بهواسطه توانمندسازها پس از حصول به نتایج با استفاده از یادگیری و نوآوری بهبود مییابد و به استعاره، گردباد یادگیری شکل میگیرد. در شکل زیر چارچوب مدل تعالی آموزش و توسعه و در جدول زیر نیز توزیع امتیازهای هر یک از معیارها و زیرمعیارهای مدل تعالی آموزش و توسعه بر حسب اهمیت و اوزان نشان داده شده است. همچین محتوای مدل در قالب نه معیار به تفصیل تشریح خواهد شد.
سطوح تعالی جایزه تعالی آموزش و توسعه منابع انسانی
با هدف شناسایی برترین تجارب سازمان های ایرانی در عرصه آموزش و توسعه و امکان تقدیر درخور و متناسب با عملکرد هر یک از سازمان های متقاضی، سطوح جوایز تعالی آموزش در ده طبقه رده بندی شده است و این طبقات به سه سطح گواهینامه اهتمام، تقدیرنامه و سطح تندیس تفکیک شده است. استفاده از این سطوح و تقسیمات صورت گرفته با هدف ترغیب سازمان ها و امکان تشخیص بهترین تجارب در این حوزه صورت گرفته است و سازمان هایی که به هر یک از سطوح تعالی دست پیدا کنند، می توانند از نشان های تعالی مربوط به همان سطح در تبلیغات خود استفاده کنند. دستیابی به هر یک از سطوح فوق به میزان امتیاز کسب شده مطابق با جدول زیر در ارزیابی بستگی دارد.
دکتر حمید رضا خدمتگزار
ارزیاب ارشد مدلهای تعالی
عضو تیم تدوین و رئیس کارگروه بازنگری مدل تعالی آموزش و توسعه
نویسنده: ادمین
دسته بندی : تازه های مدیریت یادداشت ها